Kmetije

• Kmetija Lužar – testenine, piškoti
• Kmetija Štirn – marmelade, napitki
• Kmetija pri Tonijevih – ‘darilo narave’
• Kmetija Stražar – moke, kaše, olja
• Kmetija Punčar – kaše, zdrobi
• Kmetija Jakuc – med
• Kmetija Matic – sadni sokovi, suho sadje
• Kmetija Lojz – kislo zelje, repa
• Kmetija Princ – jajca
• Kmetija Pr Rešk – suhomesnati izdelki
• Domačija Prek – piškoti
• Domačija Munda – olja, namazi
• Ekološka kmetija Artičoka – sokovi, vložnine, vrtnarija
• Ekološka kmetija Pr Frjanovc – vložena zelenjava, sirupi
• Ekološka kmetija Grlic – zeliščni čaji, mazila
• Kmetija Gregorc – sadje, zelenjava, sokovi
• EMMA – naravna kozmetika
• SEVILLA – naravna kozmetika
• ODORI – naravna kozmetika
• Logar Trade – kreme za roke
• Nelipot – naravni deodoranti
• Mesarija Selak – suhomesnati izdelki
• Gaser Anton – prepeličja jajca
• Cerovec Josip – olja
• Escobar – kave
• Točaj – sokovi
• Bolus – gline
• Fruštek – granole
• Cavalier – stevia čokolade
• Golden Apple – presni, veganski izdelki brez glutena

Kmetija Pr Rešk: Šubičeva kmetija, po domače Pr Rešk, leži v Lomu nad Volčo v Poljanski dolini na nadmorski višini 600 m.S predelavo mesa se je ukvarjal že Petrov stric in ravno on ga je veliko naučil in navdušil, daje tradicija ostala pri hiši. Ponudba na kmetiji je pestra. Na kmetiji lahko kupimo klobase,salame, bržole, hrenovke, paštete, zaseko, ocvirke ter sveže meso. V poletnem času so v svojoprodajni program vključili tudi izdelke za žar. Trgovini Tinček lahko ponudimo domače hrenovke, kranjska klobaso, posebno salamo in suhe klobaso.

Kmetija Lužar: leži na nadmorski višini 780 metrov v Kladjah v Poljanski dolini.Ukvarjamo se s peko kruha in piškotov ter izdelavo testenin na tradicionalen način. Za naše izdelke je značilno, da za njihovo pripravo uporabljamo kar se da domače surovine ali pa surovine iz okoliških kmetij, kot so domača jajca, domača marmelada, domače surovo maslo in kisla smetana, domač med, domači orehi. Ročno in strojno rezane jušne rezance, pšenične in polnozrnate široke rezance, ribano kašo, kruh iz krušne peči (beli, polbeli, črni, s semeni), mešane piškote, peciva, potice (orehova, makova, potratna, drobnjakova), krhke flancate, domači med.

Kmetija Punčar: ima večletno tradicijo. Spoštujejo trdo delo naših prednikov in želimo tradicijo kmetovanja ohranjati za naslednje rodove. Na naši kmetiji živijo tri generacije in se ukvarjajo z živinorejsko in poljedelsko dejavnostjo, večina travnikov ter njiv je na Sorškem polju. Poskrbijo, da imajo na mizi čim več domačih pridelkov in izdelkov, viške pa z veseljem delijo s svojimi strankami.

Kmetija Jakuc: v osrčju Poljanske doline, se pod prelepim Blegošem, nahaja Kmetija pri »Jakuc«, katere sestavni del je poleg živinoreje tudi čebelarstvo.Čebelarstvo Inglič ima že več kot stoletno tradicijo, dejavnost pa predstavlja tako vir dohodka, kot vodilo razvoja kmetije. Ob stalnem izpopolnjevanju in modernizaciji pa ne pozabljamo na neprecenljivo vrednost kulturne in zgodovinske dediščine, ki se odraža v ohranjanju starih poslopij (stara hiša iz leta 1636, kozolec toplar iz leta 1838, hlev iz leta 1888) ter kmetijske in čebelarske opreme. Stara orodja, pripomočke in predmete ohranjamo zanamcem v dar in ponujamo obiskovalcem na ogled v muzeju in v naravi.

Kmetija Gregorc: na kmetiji Gregorc se že vrsto let ukvarjamo s pridelavo kmetijskih pridelkov. Plemenito bero tradicionalnega znanja, ki se prenaša iz generacije v generacijo, bogatijo s pridobitvami in izkušnjami današnjega časa. Nudimo vam različne sorte jabolk, krompirja in rdeče pese. Kar pridelajo znajo tudi kvalitetno predelati bodisi v jabolčni sok in jabolčni kis, sok rdeče pese,..

Kmetija Matic: na Kmetiji Matic se ukvarjajo s predelavo sadja, proizvodnjo sadnih sokov, kisa, suhega sadja, žganih pijač in jabolčnega vina, po tradicionalnih – naravnih metodah. Kmetija Matic se nahaja ob glavni cesti Škofja Loka – Žiri v naselju Hotavlje nasproti znane gostilne Lipan.

Kmetija Stražar: glavna panoga Eko kmetije Stražar je ekološko pridelovanje žit: pšenice, pire, rži, ovsa, ajde, kamuta, ječmena, lana, konoplje … Sami pridelamo približno 85% žit, preostanek (kot sta proso in koruza) pa se dobavlja od ekoloških kmetij po Sloveniji. Vsa žita so izključno slovenske pridelave. V zadnjih letih smo poleg prodaje vključili še proizvodnjo – ekološki mlin na kamne. Tako vse vrste mok proizvedemo v lastni režiji in na ta način zagotovimo še večjo kakovost mok. Drugim kmetijam tudi meljemo njihova žita!

Kmetija Štirn: na kmetiji Štirn iz okolice Kranja pa predelujejo buče v zelenjavne namaze in šest marmelad z različnimi dodatki. Najbolj so poznani po ingverjevem in še štirih zeliščnih sirupih, ki gredo tudi najbolje v prodajo. Gostincem pihajo na dušo z dvema novostma – zeliščno limonado iz sirupa, ki jo že zmešano z vodo ponujajo v steklenički, in ingverjevim sirupom v vrečki, ki zadošča za pripravo treh decilitrov zeliščnega napitka. Prodajo so od lani podvojili, v prihodnje pa bi se specializirali za sirupe.Sami brez fitofarmacevtskih sredstev in umetnih gnojil pridelajo buče in zelišča, nekaj pa jih, denimo žajbelj in bezeg naberejo v naravi ali jih odkupijo od ekoloških kmetij. V najemu imajo sadovnjak in dve parceli, saj je njihova kmetija med manjšimi. Delo poteka v glavnem ročno, razen oranja. Na kmetiji Štirn pridelujemo muškatne in hokaido buče iz katerih izdelujemo okusen zelenjavni namaz Bučko, ki ga lahko ponudite kot namaz ali prilogo k mesu. Iz muškatnih buč izdelujemo domačo marmelado z okusom bezga, mete, ingverja, pomaranče, cimeta in čokolade.Vse naše marmelade so izdelane iz 120 -140 g sadja na 100 g končnega izdelka. Za svoje izdelke smo lani prejeli štiri zlata priznanja.

Kmetija Lojz: na Kmetiji Lojz na Fužinah v Poljanski dolini so se pred leti odločili, da strankam ponudijo zimske dobrote, predvsem kislo zelje in repo. V njihovi ponudbi so tako naravno kislo zelje, kisla repa, kisle zeljnate glave, naravna zelnica… Največ idej in dela vlagata tako v naravno doma pridelano zelje in repo ter postopke kisanja Irena in Igor, pomagajo pa še njuni trije fantje: Dejan, Andraž in Matej. Občasno priskočita na pomoč tudi Igorjeva mama in ata. Na leto tako skisajo okrog 15 ton kislega zelja in nekaj manj repe. (vsi izdelki: brez glutena, brez laktoze, slovensko, vegansko).

Kmetija Princ: tam, kjer se zemlje zvečer dotaknejo še zadnji sončni žarki, nad Kovorjem in ob vznožju Dobrče, leži kmetija PRINC (domače ime pr’PRINC). To je družinska kmetija, kjer se je skozi rodove ohranjala tradicija pridelave sadja, naravnih sokov in veščina skrivnostnega ustvarjanja plemenite kapljice.

Ekološka kmetija Pr Frjanovc: nahaja se na nadmorski višini 780 m v kraju Stara Oselica. Zgodovina kmetije sega v leto 1870. Že takrat in vse do danes kmetija spada med mešane kmetije. Poleg govedoreje, reje škotskega goveda in konjereje postaja poglavitna dejavnost pridelava in predelava zelenjave pridelane na ekološki način. Obdelujejo okrog 11 ha zemljišča, ki se nahaja na višini 700 do 900 m nadmorske višine. Glede na to, da že vrsto let kmetujejo po ekoloških smernicah, so se leta 2012 odločili za preusmeritev v ekološko kmetovanje.

Ekološka kmetija Artičoka: V vrtnariji Artičoka v Cerkljah, se s pridelavo vrtnin ukvarjajo že 26 let. V vrtnariji pridelujejo zdravo domačo zelenjavo in ob enem skrbijo za okolje. Pridelke gojijo sezonsko in vam jih ponujajo sveže. V jeseni pripravljajo vrtnine, vložene po babičinih receptih, ki vam skozi zimo popestrijo kulinarične užitke. V spomladanskem času pa vas vabijo, da si ogledate našo ponudbo okrasnih rastlin, parkovnih rož ter zelo kvalitetnih sadik vrtnin.

Ekološka kmetija pri Tonijevih: Darilo narave, blagovna znamka, ki temelji na lastni pridelavi. Na ekološki kmetiji pri Tonijevih gojijo industrijsko konopljo, ki jo predelujejo v konopljino olje, konopljine proteine, konopljin čaj, ustvarjajo pa tudi različne mešanice super hrane, ki imajo izjemne učinke na naše telo. Med njihovimi izdelki lahko najdete tudi naravno kozmetiko, ki je rastlinskega izvora, sestavljena iz kvalitetnih hladno stiskanih olj, ki vašo kožo in lase obogatijo s potrebnimi vitamini in minerali.

Ekološka kmetija Grlic: v lepi in ohranjeni naravi na pobočju Krvavca, v majhni vasici, ki se nahaja na sedemsto metrih nadmorske višine, se že vrsto let ukvarjajo z nabiranjem, gojenjem in predelavo zelišč. Zeliščni čaji, ki jih ponuja naša bio zeliščna kmetija so deklarirani in kontrolirani s strani kontrolne inštitucije in imajo bio certifikat (Mazila: brez glutena, brez laktoze, slovensko, ekološko; Vsi Čaji: brez glutena, brez laktoze, ekološki, slovensko, vegansko).

Domačija Prek: se nahaja v Poljanski, natančneje v Žirovskem Vrhu sv. Antona. Pečejo domači kruh v krušni peči, več vrst svežega peciva in piškotov.

Domačija Munda: domačija Munda, ki na liminjanskem hribu na nekaj več kot dveh hektarjih (vse v okolici hiše) imajo posajenih nekaj več kot 500 oljk čez 10 različnih sort, tako za pridelavo vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja iz ekološke pridelave z vsemi potrebnimi certifikati, poglavitnih sort od istrske belice, leccina, piranske buge, pendolina, piranske črnice, frantoia, maurina, kot tudi oljk za vlaganje, od katerih kot pomembnejše štejemo piransko ukrivljenko (štorta), santa caterino in ascolano tenero. Iz teh osnovnih pridelkov zadevo nadgrajujejo z oljčnimi namazi, več različnih okusov, vloženimi oljkami: v slanici, v pikantni slanici, v slanici z zelišči, v oljčnem olju, oljčnim oljem z dodatki: pikantno oljčno olje, z rožmarinom, limono, pomarančo, ingverjem in z zlatimi lističi (22 karatno).Poleg naštetega delajo na domačiji iz lastnih pridelkov še: kakijevo, kivijevo, figovo, robidovo, marelično in oljčno marmelado,domače čokolade s koščki oljk, kakija, fige in sivke, fige v pikantnem oljčnem olju, paradižnik z zelišči v oljčnem olju, sivkino, žajbljevo in rožmarinovo rožno vodo (hidrolat), sivkini cvetovi v piranski morski sol.

Gaser Anton: prepeličja jajčka so v primerjavi z kokošjimi mnogo bolj zdrava, saj vsebujejo do 5x več vitaminov kot kokošja, veliko rudnin in esencialnih kislin. Pomlajujejo organizem, in so primerja za ljudi z holesterolom ter za diabetike, ter za številne druge težave, kot so migrene, astme, slabokrvnost, anemija, tuberkuloza,.. Prepeličja jajčka so naravna dietska hrana, katera pomaga organizmu do uravnavane presnove in splošnega boljšega počutja. Priporočljiva so za vse, tako za tiste, kateri trpijo po boleznijo, tiste kateri bi si radi opomogli po težji in dolgotrajni bolezni in za zdrave ljudi.

Mesarija Selak: Mesarija Selak se svojo dejavnostjo ukvarjajo že vrsto in so poznani po odlični ponudbi suhomesnatih izdelkov sušeni na klasičen način , organizirajo piknike in pripravijo vse za izvedbo le-teh. Sedež njihove dejavnosti je v Vodicah . V Tinčku ponujamo lep asortiman njihovih izdelkov.

Točaj: je polnilnica domačih sokov, nahaja se v Žireh . Iz domačega sadja stiskajo in pridelujejo več različnih vrst sokov.

Fruštek: je mlada znamka najboljših domačih hrustljavih müslijev oziroma t.i. granole, ki vas resnično motivira, da zjutraj pojeste svoj nujno potreben in predvsem zdrav zajtrk . Vse se je začelo s tem, ko je obupala pri iskanju hrustljavih müslijev z malo ali nič sladkorja, saj je le-ta ponavadi glavna sestavina tistih iz trgovin. Fruštek je slajen samo z medom in suhim sadjem, zato ni pretirano sladek. Nenehno izboljšuje sestavine in se trudi, da jih bo vse več iz ekološke ter lokalne pridelave. Ker je narejen izključno iz naravnih sestavin, ni priporočljivo, da ga predolgo hranite, ampak ga le hitro pohrustajte.

Escobar: pražarna vrhunskih kav je doma na Vrhniki. Je prva mikro pražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imamo v naši ponudbi tudi izbrane, visokokakovostne kave z različnih koncev sveta, ki jih dobavljamo glede na sezono dozorevanja. Izbor kav iz naše ponudbe, ki se nenehno spreminja in dopolnjuje, delajo na podlagi detajlov, ki so pomemben del celote. Najpomembnejša sta zagotovo aroma in okus, zato vedno znova okušajo in so radovedni.

Golden Apple: so skupina mladih ljudi, ki čuti odgovornost v tem, da prispeva v družbi in okolju. S tem, ko podpirajo odgovorno poljedelstvo in pridelavo hrane, prispevajo svoj majhen delež k ohranjanju narave, našega planeta in njihovih prebivalcev. Zavedajo se, da morajo biti pri iskanju rešitev aktivni, saj verjamejo, da je naša prihodnost v zdravih otrocih in družinah. Prizadevajo si graditi zavedanje o zdravih prehranjevalnih navadah, saj le tako lahko oblikujejo trajnostno prihodnost ->(vsi izdelki: brez glutena, brez laktoze, vegansko, presno, slovensko, ekološko).

Cavalier: je namenjen ljubiteljem čokolade, ki si želijo ali se morajo izogibati uživanju sladkorja. Cavelier vam omogoča da uživate čokolade na zdrav način ne da bi se na račun boljše forme ali zdravja mogli odreči gurmanskemu okusu čokolade. Gurmanski okus naših čokolad poleg zadovoljnih kupcev potrjujejo tudi priznanja in nagrade, ki jih je Cavalier prejeli na uglednih tekmovanjih. Cavalier temelji na kvalitetni izbiri najkvalitetnejših sestavin surovin in v celoti zadoščajo strogi kontroli kakovosti 100%. Nobena Cavalier čokolada ne vsebuje dodanega sladkorja, umetnih arom, konzervansov, priokusov, ojačevalcev okusa ali drugih “kemičnih sestavin” (slovensko, brez laktoze ( črne čokolade), vegansko).

Bolus: v podjetju Bolus so izpopolnjevali pripravo gline s patrom Simonom Ašičem. Postopek so pripeljali do vrhunske priprave in kakovosti. Vsi izdelki ki jih pripravljajo so pregledani na ZZV-Kr, ZZV Mb izdelki imajo oceno varnosti in so registrirani v Europi CPNP. Ima ogromno zdravilnih učinkov.

Naravna kozmetika SEVILLA

Nelipot: vse skupaj se je začelo kot nedolžno igranje z lonci v najini mali kuhnji. Ob spoznanju, da sva zamešala res dobro in delujočo kremo, sva se odločila, da jo predstaviva širšemu krogu ljudi. Po nekaj mesecih raziskovanja administrativnega dela tovrstnega koraka sva se odločila za registracijo lastne blagovne znamke ročno izdelane naravne kozmetike Nelipot. Nelipot ali Ne pot je beseda, ki pomeni nekoga, ki se sprehaja bosonog. Nama se je zdelo prikupno, saj sva se v trenutku, ko sva iskala pravo ime, počutila nekako bosonoga na področju izdelave lastnih kozmetičnih proizvodov. Najino vodilo je, da se vse da, če se hoče in je volja, le morda traja kdaj kaj malo dlje in zato se nisva ustrašila manjših ovir na poti. Tako je Nelipot decembra 2014 zakorakala na slovenski trg.

Naravna kozmetika ODORI: razvoj kozmetike ODORI je zasnovan z znanjem kemije in sobivanjem z naravo magistre kemijske tehnologije, Nine Slapšak. Bistveno pri procesu izdelave je, da sestavine niso pregrete s čimer ohranijo vse učinkovine dodanih izvlečkov. Tako Nina zagotavlja kvalitetne naravne izdelke, ki ne dražijo kože, temveč jo kakovostno negujejo, da postane navlažena, sijoča in mladostna. Celotna linija je izdelana ročno, unikatno in iz naravnih sestavin. Znanje pridobljeno skozi študij kemijskega inženirstva in samostojno raziskovanje pa še vedno dopolnjuje tudi Ninina babica s koristnimi nasveti pri obdelovanju domačega zeliščnega vrta (vsi izdelki: narejeni ročno, slovensko , bio naravna kozmetika).

Naravna darila Ema: izdelujejo in pridelujejo sami – od začetka do konca – od semena do pridelka – od zeliščnega izvlečka do kozmetičnega izdelka – od družine za vas in vašo družino. Ker se zavedajo, da je vsak končni izdelek kakovosten samo toliko, kot so kakovostne sestavine, vselej izbirajo le najboljše. Prisegajo na lastno pridelavo in predelavo, na organski izvor, na trajnostno proizvodnjo, na pravično trgovino in na pošten korekten odnos. Vse njihove ideje in recepture so ustvarjene, spisane ter ročno izdelane v njihovi delavnici, v najlepšem mestu na svetu, Ljubljani. Za vsak izdelek nadzorujejo in izvajajo celoten proces, z namenom da vselej ponudijo le najboljše (vsi izdelki: ročno izdelani v Sloveniji, GMP – mednarodni standard, 100% naravni izdelek).